Min blogg


Min mångfacetterade personlighet gör att jag tycker om och är intresserad av mycket. Mitt breda naturintresse bidrar till dragning till naturen och det naturliga, exempelvis djur, växtodling, blommor, naturlig hälsa- och skönhetsvård. 

Konst, mode och dans intresserar mig också. Jag tycker även om att resa, uppleva nytt och lära mig. 

Min humanistiska och empatiska läggning gör att jag värnar om det mänskliga och medmänskliga i samhället och om alla människors lika värde samt om naturen.

Så mina blogginlägg kommer att ha mycket varierade teman...

Blogginlägg 2024-01-24


Äntligen är jag igång!

Jag har drömt om detta länge och nu har det blivit verklighet. Att ha en egen hemsida där jag kan vara "den jag är". Uttrycka mitt "inre jag" på mitt alldeles speciella sätt. Mina intressen, mina tankar och mina drömmar. Ja, min verklighet, helt enkelt.

Alla har vi våra egna verkligheter, för vår verklighet är något alldeles eget. Vi skapar vår verklighet utifrån egna erfarenheter, vårt undermedvetna, nedärvda faktorer och via det vi upplevt och lärt oss. Allas våra verkligheter är unika och därmed även den världsbild som vi har, och det som vi ser är "bra" eller "dåligt". Därför är våra världsbilder lika unika som vi är som individer.

Att uttrycka sig själv anser jag vara viktigt. När vi uttrycker oss själv, uttrycker vi vårt "jag". Det är inuti oss tankar och idéer föds och uttrycket av detta leder till förändring. Och förändring är något som har skett och sker hela tiden i världen, för förändring är själva livet.

Men viktigt är att hela tiden leda förändringen mot det bättre för alla. För alla mäniskors liv är viktigt och värdefullt och alla är lika mycket värda. Även allt liv i naturen är värdefullt och unikt. Därför behöver vi även värna om allt i naturen och föra utvecklingen mot en bättre helhet.

Blogginlägg 2024-11-16

”As you start to walk on the way, the way appears”.


Ovanstående tankeväckande citat av Rumi är hämtat från Facebook. Jalal al-din Rumi var en persisk poet och mystiker som levde på 1200-talet och hans vackra, kärleksfulla dikter är fortfarande världskända.


Det är när vi börjar gå vägen, som vägen uppenbarar sig. Så länge vi inte går den, är den osynlig. För den finns inte än. Det är genom att gå vår väg som vi skapar den, steg för steg, bit för bit.


Att skapa sin väg är både spännande och fascinerande. Det ligger något öppet och outtalat över det. Att känna hur vägen öppnar sig framför oss med möjligheter som vi kan ta vara på och följa ger både spänning och glädje i tillvaron.


Vi behöver våga gå vägen för att den ska framträda, för att den ska skapas. För varje steg vi tar, leder till nya vägval och nya steg. Det är varje unikt steg som formar oss och formar vårt ”jag” till att bli mer och mer genuint.


När vi bara följer någon annans väg, den som någon annan bestämmer för oss, kan vi inte riktigt bli vårt ”sanna jag”. Då utvecklas vi till ”någon” som någon annan människa vill att vi ska vara. Det är bara genom att följa vår egen väg som vårt ”riktiga jag” kan utvecklas och uppenbara sig.


Att våga gå sin egen väg är en utmaning. Något vi behöver arbeta på, men som ger stor avkastning i form av att vi kan känna oss hela och den som vi egentligen är.


Men din väg kan bara skapas när du börjar gå den. Så våga gå din väg och bli din ”riktiga jag”!

Blogginlägg 2024-10-28

Fler empatiska människor behövs i samhällets styrande skikt


Ordet empati (sökande till kärlek) betecknar den psykiska förmågan att uppleva och förstå en annan person utifrån ens egen uppfattning om sig själv och sin omgivning. Empatibegreppet är nära besläktat med begreppen inlevelse och medkänsla.


Empatiska människor har lätt att leva sig in i andra människor situation och ha förståelse för dessa personer. Empater känner inte bara för andra personer utan känner snarare med dem. Dessa känslor är så djupa att dessa människor vill hjälpa andra som har det svårt på något sätt.


En annan egenskap hos empatiska människor är att de inte vill skada någon, varken fysiskt eller psykiskt. Denna egenskap är ofta utvidgad till att även gälla andra levande varelser.


Empati är en viktig egenskap i samhället och har bidragit till samhällens överlevnad och utveckling. Avsaknad av förståelse för andra människor och deras behov samt viljan att hjälpa dessa, kan leda till samhällets undergång.


Forskare tror att omkring en till två procent av befolkningen verkligen är empater. Den empatiska förmågan är även utbredd bland högkänsliga människor (HSP). Och högkänslighet är mera utbredd i samhället än många tror, så många som 15 till 20 procent av befolkningen är högkänslig. Det betyder att bara i Sverige är ungefär två miljoner människor högkänsliga.


Trots att dessa människor oftast är både duktiga och begåvade, har de svårt att ta sig fram i samhällets hierarkiska strukturer på grund av sina empatiska egenskaper. Just för att chefer och ledare ofta utses bland människor som har den motsatta förmågan till empati. Dessa behöver vara okänsliga för vad människor tycker, tänker och känner och bara följa direktiv de blir tilldelade att genomföra.


På grund av detta ansamlas okänslosamma personer i samhällets toppskikt och de som är empatiska förskjuts till andra yrken.


Vi behöver ha fler empatiska personer inom de ledande positionerna i samhället för att samhällsstrukturen åter ska gå mot mer förståelse för människors behov, mer rättvis fördelning av resurser, och även varsammare behandling av vår miljö och ekosystemen.

 

 

#empati  #medmänsklighet  #medkänsla  #humanism  #agape

 

 

Blogginlägg 2024-10-17

Du kan aldrig äga en annan människa, bara ta del av och älska denna 


Just hur vi ser på människan är avgörande för hur vi tänker att människan fungerar. Människan som unik och oberoende individ, formad av sina gener och av sin miljö utgör grunden för det synsätt som representerar vårt nuvarande västerländska samhälle.


Om vi definierar individen som en självbestämmande, unik enhet, leder detta till att vi inte kan definiera äganderätten till någon annan än oss själv. Vi äger oss själv och bestämmer över oss själv i samklang med vårt genetiska arv och det vi gått igenom. Våra beslut är våra egna och vi har inte rätt att besluta för någon annan (förutom för våra mindreåriga barn).


Men vi är inte isolerade individer, som öar i ett hav. Vi är beroende av andra människor. Och människors beslut påverkar oss också. Ibland blir vi glada över en annan människas val och ibland blir vi ledsna, sårade eller besvikna.


Det är egentligen via våra tankar och känslor som vi kommunicerar med varandra, då dessa föder orden vi säger. Alla mellanmänskliga relationer och all interaktion bygger just på tankar och känslor.


Hur vi tänker om någon eller känner för någon är förnimmelser som bildas inom oss. Vissa människor känns intressanta för oss och vi vill gärna prata och umgås med dessa, medan andra människor känns mera neutrala och till och med ointressanta. Det är detta som kallas för personkemi.


Känslorna är flyktiga och fiktiva, svåra att fånga. Det är något som bildas inom oss. Ibland flyger de snabbt iväg men andra gånger är de djupa och bestående. Vissa känslor kan stanna kvar en hel livstid.


Just känslorna är väldigt viktiga då de utgör grunden för hållbara relationer. Det är via våra känslor som vi binds samman till en fungerande enhet. Utan äganderätt på varandra men med osynliga band som kan sträcka sig över hundratals mil och över alla gränser, ja över tid och rum.


Vi kan sakna en människa och längta efter denna. Men vi kan aldrig äga en annan människa, bara ta del av och älska denna.

Blogginlägg 2024-09-27

Alla människors hälsa är viktig


Vår hälsa är det viktigaste och mest värdefulla vi har. Men det är inte många av oss som tänker på det eller tar detta på allvar. För utan vår hälsa i behåll är vi inte hela. Och sjukdom, både fysisk och psykisk, utgör ett enormt problem för individen och är en stor kostnad för samhället.


Tyvärr är det så att väldigt många människor har svårt att hänga med i dagens samhällsmönster av olika anledningar. För det första har vi olika genetiska uppsättningar och med det olika grundförutsättningar, både fysiska och psykiska. För det andra medför vårt ”medfödda” sociala status och ekonomiska situation redan ett visst grundläge för vår start i livet.


Men eftersom god hälsa ofta till stor del är en ekonomisk fråga, behöver alla människors ekonomiska situation hållas ovanför en  viss lägsta gräns. För att kunna köpa nyttiga livsmedelsingredienser och ha tid att tillaga dessa, att kunna ha en bra bostadssituation, att kunna ta hand om sina barn på bästa sätt behövs både en ekonomisk och en tidsmässig parameter uppfyllas.


Vår arbetssituation påverkar också i hög grad vår hälsostatus. Stressfyllda, monotona arbetsmönster där människor har väldigt liten inflytande på sin egen arbetssituation påverkar hälsan väldigt negativt. Sådana arbeten är tyvärr mycket vanliga och bidrar till många människors både ekonomiskt och hälsomässigt dåliga tillstånd. Därför är det även viktigt att sådana arbetsvillkor ses över och avsevärt förbättras i ett hälsofrämjande syfte.

 

Läs gärna min bok ”Hälsan är viktigast” som finns på Adlibris och Bokus


Besök gärna min hemsida: andreakontros.se

 


 

Blogginlägg 2024-09-22

Lost in translation


I en artikel i tidningen ”Författaren” diskuteras AI:s roll för översättningar av litterära verk. Bilden är hämtad från framsidan av tidningen ”Författaren” nr 3 årgång 2024.


Jag tror att det fascinerande med böcker och andra konstnärliga verk just är det specifika av att en människas tankar och känslor vid en viss tidpunkt kommer till ett unikt uttryck. Det är just detta som gör konstverk så enastående.


Samma sak gäller översättningar.  Den viktiga mänskliga touchen som bara en individ kan förmedla skiner genom det översatta verket.


Det mänskliga kan aldrig ersättas av något maskinellt, då alla individer är unika redan från födseln. Därtill tillkommer den enorma inflytande på individen som dess miljö kontinuerligt tillför under livets lopp. Allt detta sätter en prägel på alla konstnärliga verk och även på översättningar. Därför kan vi se att konstnärers stil ofta förändras under livets gång. Förändringen är just uttrycket av livets prägel på individen.


Verk och översättningar gjorda av AI saknar allt detta, då AI kan betraktas som ett kollektivt massuttryck med brist på den individuella mänskliga nyansen som bara en specifik individ kan tillföra.


Besök gärna min hemsida:andreakontros.se

 

#författare  #litteratur  #läsa  #skriva  #lyrik  #verser  #dikter  #poesi  #översättare

Blogginlägg 2024-09-17

Livets mening är att leva


Vad är livets mening? Jag tror att många människor ibland funderar över den svårlösta gåtan.


Enligt mig är livets mening just att leva. Att känna sig levande. Vara pigg, glad och energisk. Att se och uppleva allt fantastiskt i naturen och i värden. Att tycka att livet är roligt.


Vi lever genom våra sinnen. Det är genom våra sinnen som vi får alla intryck från omvärlden. Vi ser, hör, smakar, luktar och känner. Det är dessa sinnesförnimmelser som gör att vi kan uppfatta allt som finns runtomkring oss och även inom oss. Det är just detta som är själva livet.


I dagens värld är det många människor som har väldigt begränsade möjligheter att själva välja sina sinnesförnimmelser. Arbetsuppgifter blir mer och mer monotona och livsbetingelser blir mer begränsade för många.


Men livet är fantastiskt i sig självt. Det är inte pengar eller saker som gör att vi känner oss levande. Det är istället alla intryck, upplevelser och känslor som gör att vi känner att vi lever. Det vi ser, hör, smakar, luktar och känner. Ja, helt enkelt det vi förnimmer av livet.


Vad människor tycker är viktigt i livet är en inställningsfråga. Vi blir ”matade” till att ha en viss inställning i livet. Av media, reklam och genom att se hur de flesta människor runtom oss gör och tänker.


Men om vi stannar upp och känner efter vad vi själv egentligen tycker och hur vi tänker, så kanske vi kommer fram till en helt annan livssyn…

Blogginlägg 2024-09-06

Empati är viktigt för ett väl fungerande samhälle  


Jag läste nyligen boken ”Det själviska samhället” skriven av Sue Gerhardt som är utvecklingspsykolog, och blev väldigt imponerad av hennes resonemang.


Författaren hävdar att de flesta människor genomgår känslomässiga trauman under sina barndomsår och att dessa sätter djupa spår i människor. Därför utvecklar människor försvarsmekanismer som exempelvis själviskhet och materialism som ett svar på sitt dåliga psykiska mående.  

      

Hon yrkar på hur viktigt det är att vårdnadshavare är totalt närvarande för barnet redan från födseln, är lyhörda och alltid sätter barnets behov på första plats. Spädbarn tar in allt från sin omgivning och det är redan från födseln och fram tills barnet börjar prata som en trygg anknytning knyts mellan barnet och dess omgivning. Det är även viktigt att barnet har någon av sina närmaste vårdnadshavare närvarande kontinuerligt fram till två års ålder och att vårdnadshavre verkligen fokuserar på barnet och dess behov.


När barnet börjar prata, vid ungefär ett och ett halv till två års ålder, utvecklas kontinuerligt barnets ”jag” känsla och förståelse för att människor är skilda individer med sina egna viljor och egna ”jag”. Det är viktigt att då sätta grunden för ett empatiskt resonemang, inklusive förståelse för barnets egna känslor samt för andras känslor, så barnet förstår och kan relatera även till andra, deras känslor och tankegångar. Detta behöver utvecklas hos barn ända tills de når vuxen ålder, men den viktiga grunden för detta sätts under de första levnadsåren.


Sue Gerhardt hävdar att föräldrar som har genomgått psykiska trauman ofta mår dåligt och detta medför att de inte tar hand om sina barn på ett optimalt sätt. På så sätt förs sådana trauman vidare generation efter generation, då psykiska trauman gör att människor inte fungerar optimalt som föräldrar.


Det är väldigt viktigt att föra ut detta budskap i samhällets alla instanser för att bryta trenden att barn far illa redan från spädbarnsåldern. Om vi lägger mer vikt på att spädbarn får vara med sina vårdnadshavare under de första två levnadsåren och även senare i barndomen och fokuserar på att barn tas omhand på ett bra sätt inom förskola och skola, kan vi undvika alla de problem som uppstår i samhället i samband med avsaknad av detta.


Därför är det viktigt för samhället att ge generös föräldrapenning under lång tid, så att vårdnadshavarna kan vara hemma med sina barn de första två åren och längre än så om de själv vill. Även senare under förskoletiden och i grundskolan behövs mycket mer resurser och personal, och utan ständiga personalbyten, för att säkerställa en lugn, trygg, empatisk och förstående miljö för våra barn.


På detta vis kan vi utveckla mera empatiska, lugna och förstående generationer som har en stark och trygg grund inom sig att stå på och kan bidra till ett mer rättvist samhälle ur fördelningssynpunkt och lösa konflikter på ett förstående och fredligt sätt.

 

Besök gärna min hemsida: andreakontros.se

Blogginlägg 2024-08-26

Våga vara dig själv! Våga sticka ut!


Vi människor är väldigt olika när det gäller hur vi är, vad vi tycker om och hur vi vill leva. Grunden till våra personligheter är genetiskt betingat.


Många människor skulle vilja leva ett annorlunda liv än det de lever idag. De skulle vilja vara mera fria, ha mer tid över till barn och familj och arbeta med det de mår bra av.


Men många människor stannar kvar i det de gör fast de egentligen inte vill det. De gör saker på autopilot, för att de känner att de måste. När du känner att du bara går och gör saker för att det måste göras lever du inte ditt autentiska liv.


I ditt autentiska liv gör du saker för att du vill göra det. Då känner du att allt är roligt, att du har kraft och att du går framåt i livet. Ditt liv blir meningsfullt och spännande.


Att vara sig själv är inte alltid lätt, när det förväntas av människor att de ska ”följa strömmen”. Men vågar du vara dig själv och vågar sticka ut, då kommer du att ha ett roligt och spännande liv. Massor av saker kommer att hända dig och du kommer att känna dig levande längs vägen…


Jag älskar följande kloka mening skriven av Dr Bruce Lipton: ”Många människor lever väldigt begränsade liv, inte för att de måste, utan för att de tror att de måste”.

 

Blogginlägg 2024-08-09

Ditt värde finns inom dig


 

Dagens trend är att bedöma människor efter deras status.


Många människor anser att de blir bättre människor om de har mycket pengar eller många dyrbara ägodelar. Eller om de har många titlar eller viktiga samhällspositioner.


Tyvärr ser vi i dagens samhällsmönster att det är just många av dessa människor som gör beslut som inte tjänar allmänheten eller naturen. Många av dessa människor lovar också sådant som de senare inte håller.


Medan vårt riktiga värde egentligen finns inom oss. Vårt riktiga människovärde bygger på hur vi är som människor. Detta avspeglas i hur vi bemöter andra människor, hur pass empatiska och hjälpsamma vi är och att vi kan samarbeta med andra på ett fredligt sätt.


Vårt människovärde bygger även på hur vi bemöter andra levande varelser, som ofta är försvarslösa inför vår mänskliga framfart. Att värna om alla levande varelsers väl, om naturen och om så intakta ekosystem som möjligt är riktiga och viktiga mänskliga värden.


Vi är många människor på jorden och vi gör större och större avtryck ju mer modernt vi lever. Och trenden är tyvärr att de flesta människor vill ha mer och mer pengar och materiella tillgångar.


Men att ta ett steg tillbaka materiellt skulle hjälpa världen oerhört. Exempelvis behöver vi inte köpa massvis med prylar från andra sidan jordklotet bara för att sedan snart slänga dem och bilda tonvis med skräp. Att tänka oss för vad vi köper, köpa begagnat och vara lite mer materiellt återhållsamma bidrar till att kunna utvinna naturresurser i långsammare fart. Detta gynnar oss människor och alla levande varelser i längden.


Vi behöver inte tävla med andra om hur mycket vi äger. Känn efter vad du behöver, vad som är viktigt för dig. Känn efter vem du är.


Att hetsa efter mer materiellt gör oss inte till bättre människor. För ditt värde finns inom dig.

Blogginlägg 2024-07-30

Det är möjligheterna som gör livet oändligt


  

Livet är fantastiskt och stort. Med alla våra sinnen kan vi uppfatta och lära känna världen. Och genom att lära oss mer utvecklas vi ständigt.


Alla har vi våra önskningar och drömmar. Ända från när vi är barn börjar vi känna av vem vi är. Och denna ”jag-känsla” blir mer och mer fokuserad och utvecklad när vi blir vuxna. Vår ”jag” utvecklas sedan under hela vårt liv, även när vi är medelålders och äldre.


Livet ger oss även många möjligheter, både små och stora. Och det är genom att ta vissa möjligheter som vi går framåt i en viss riktning i våra liv. På så sätt fokuseras vårt ”jag” ännu mer. Vi blir mer och mer den vi är i grunden, om vi följer vårt ”inre jag”.


Vi är faktiskt obegränsade om vi inte låter oss begränsas. Och vår hälsa ger oss grunden till att vara obegränsade, för när vi är friska är allt möjligt för oss. Därför är att vara frisk grunden till att kunna vara obegränsad.


Att bli begränsad av andra har varit och är en mycket vanlig företeelse överallt i världen. Människor ”sätts in” i vissa ”fack” av andra. Våra samhällen är uppbyggda på det viset och därför är det väldigt många människor som blir olyckliga och deprimerade för att de inte kan leva efter sitt ”inre jag”.

Det är bara du själv som vet vem du är och vad du vill och vad du önskar dig av livet. Så se till att gå efter dina önskningar och drömmar. Du kan förverkliga dig själv om du följer dina drömmar och inre mål.


Så låt inte någon begränsa dina drömmar och dina möjligheter! Låt inte någon annan bestämma vem du är!


Besök gärna min hemsida: andreakontros.se


Läs gärna min bok ”Hälsan är viktigast – vår hälsa från ett biologiskt och humanistiskt perspektiv” som finns som pappersbok och E-bok på Adlibris och Bokus.


Följ gärna mina bloggartiklar på Nordiska Föreningen för Naturlig Näring och Metabol Hälsa (nnmh.se).



Blogginlägg 2024-07-22

Fördelarna med naturliga ämnen


Det finns många fördelar med att använda ämnen som kommer från naturen. Naturliga ämnen tillverkas av levande varelser, såsom mikrober, svampar, växter och djur.


Det första som är viktigt att känna till om naturliga ämnen är att det inte är vilka ämnen som helst som levande varelser kan syntetisera. Levande varelser tillverkar endast vissa sorters ämnen, sådana som de har nytta av för att hålla sina kroppsfunktioner igång och för att försvara sig. Våra kroppar är anpassade till de ämnen som levande varelser tillverkar.


Eftersom mer komplexa levande varelser är utvecklade av celler, är ämnen som encelliga varelser tillverkar även grunden till det växter och djur tillverkar. Många av de ämnen som finns i våra kroppar kan också hittas, helt likadana eller nästan likadana, i mikrober. Metabolismen (ämnesomsättningen) är anpassad att ta hand om naturliga ämnen och kan störas av syntetiska ämnen som den inte känner igen och inte heller har några metabola vägar för. Vår mag- och tarmkanal är anpassad till de naturliga ämnen som vi sedan urminnes tider har ätit och druckit.


Det andra som kännetecknar naturliga ämnen är att de alla kan brytas ner till sina beståndsdelar av levande varelser. Dessa nerbrytningsprocesser pågår ständigt i naturen. På så sätt återförs allt levande åter till naturen och byggs in i nya varelser som lever. Till skillnad från syntetiska ämnen som ofta inte kan brytas ner av levande varelser och ackumuleras i naturen, såsom exempelvis plaster, vissa bekämpningsmedel och läkemedel.


Därför är det viktigt att i så lång utsträckning som möjligt använda naturliga ämnen som mat, dryck, kosmetika, rengöringsmedel, byggmaterial och så vidare.


Blogginlägg 2024-07-08

Det är våra tankar som för oss vidare


Vi har massvis med tankar varje dag. De flesta av våra tankar rör vardagliga ting och företeelser, men vi även har djupare tankar som rör vårt liv i stort och våra kommande handlingar.


Alla tankar grundar sig på våra känslor. Känslorna ger oss vägledning genom att vi mår på ett visst sätt, bra eller dåligt. Och våra känslor är till för att vi ska kunna orientera oss i den yttre miljön som omger oss. Vi människor, liksom alla andra levande varelser, drar oss till miljöer som är bra för oss och försöker undvika omgivningar som vi uppfattar som sämre.


Våra tankar och känslor har till viss del en genetisk grund. Den genetiska grunden ger oss våra personliga drag, såsom exempelvis om vi är djärva eller mer försiktiga, sociala eller mer tillbakadragna, gladlynta eller mer allvarliga.


Men det som mest påtagligt påverkar våra känslor och tankar är vår omgivande miljö. Våra känslor avspeglar hur vi mår i en given miljö och våra tankar är resultatet av våra känslor. Vissa miljöer passar oss bättre i avseende på vår personlighet och där mår vi bra. I andra miljöer mår vi sämre.


I varje given situation behöver vi göra val. Beroende på hur vi tänker gör vi olika val i livet. Vissa val gäller vardagliga saker och är mindre betydelsefulla för vårt liv, medan vi ibland ställs inför svåra val som stakar ut vägen för vårt fortsatta liv. Dessa val är ofta svårare att göra och alla har säkert varit med om att fundera fram och tillbaka och gräma sig inför sådana mera livsavgörande val.


Vi har alla vår egen väg att gå här i livet. Ingen annans väg är likadan som din. Vi är unika individer och våra liv är också unika, baserat på vårt genetiska arv och på den miljö som vi befinner oss i. Så följ din väg i livet, se till att den blir så bra som möjligt för dig och se även till att på din väg medverka till att ge möjligheter till alla du möter att få ett så bra liv som möjligt.

Blogginlägg 2024-06-11

Kloka ord som sägs komma från Charlie Chaplin


"Du behöver bara makt när du vill göra något skadligt, i alla andra fall räcker det med kärlek för att nå dina mål".

Det sägs att dessa kloka ord är sagda av Charlie Chaplin. Jag har inte kunnat verifiera detta men själva budskapet är sant.

Blogginlägg 2024-05-29

Var rädd om de vilda djuren!



När våren kommer börjar naturen födas på nytt. Även djuren lever upp igen efter vinterns kyla och umbäranden. De vilda djuren är extra aktiva under våren och försommaren då de har sina ungar att föda.

Tyvärr är det väldigt många djur som mister sina liv på våra vägar under denna period. När jag kör 10 – 20 km är det ofta minst ett överkört djur jag ser. Och detta under varje dag jag kör. 


Tänk på hur många sträckkilometer vägar vi har i Sverige! Enligt Trafikverket fanns det 98 500 km statliga vägar i Sverige år 2017. Det är dessa vägar som är de större vägarna med mycket trafik som ofta kör snabbt. Förutom detta finns det mindre vägar och vägar inom tätbebyggda områden.


Om vi antar att det dör ett vilt djur per dag på en sträcka av 20 km på dessa större vägar, så dör det ungefär 4900 djur varje dag. Om vi gångrar denna siffra med årets 356 dagar så blir det något mer än 1 700 00 djur som dör på våra vägar varje år. Det är ofattbart stort antal djur!


I Sverige finns ungefär 250 häckande fågelarter varav de flesta är flyttfåglar och ungefär 70 arter vilda däggdjur.


Så här års på försommaren är det många fåglar såsom duvor, måsar, kråkor och änder som blir överkörda på vägarna. Även däggdjur som grävling, räv, hare, igelkott och katter ses överkörda på vägkanterna.


Många av dessa djur har säkert ungar som behöver försörjas med mat. Ofta blir djur som har ungar lite extra djärva när de behöver skaffa mat åt sina ungar. Dessa djurungar dör också när deras förälder inte längre kan mata dem.


Detta är väldigt sorgligt. Jag blir innerligt ledsen varje gång jag ser ett överkört djur.


Vi behöver våra vilda djur! Och vi behöver vara mer rädda om våra vilda djur!


Det vi kan göra är att köra mer försiktigt och vara mer observanta, framför allt under skymningen och när det är mörkt, då många av våra däggdjur är aktiva.


Blogginlägg 2024-05-10

Tillit kan inte ersättas med kontroll


Vad är tillit? Ordet betyder: ”förtroende till en persons vilja och förmåga att hjälpa eller skydda”. Tillit bygger på ärlighet och ansvarstagande och på att lyssna utan att döma. Tillit kan upprätta oss som aktörer i våra egna liv – när vi känner tillit vågar vi göra saker vi vill, önskar och drömmer om. En känsla av tillit gör att vi kan koncentrera oss och vara närvarande i stunden – oro dämpas och tankarna fladdrar inte iväg till annat.


Tilliten uppstår i relation till andra människor, eller möjligen i relation till olika funktioner och roller som människor antar. Det tar lång tid att bygga tillit och förtroende. 


Tillit är en mycket värdefull parameter i samhället. Eftersom samhället består av väldigt många individer, fungerar tillit som en sammanhållande kitt i ett väl fungerande samhälle. Människor litar på varandras välvilja och på att samhället är uppbyggt så att de kan få hjälp när de behöver och att alla har lika rättigheter och lika möjligheter.


Men när samhället tillåts bli mer och mer segregerat börjar kontrollapparaterna att byggas ut och förstärkas. När tilliten inte längre fungerar på grund av brist på ärlighet, förtroendeskapande och urholkning av människors jämställdhet behöver ”det styrande skiktet” tillta mer och mer kontrollåtgärder.


Tillit kan inte ersättas med kontroll. Tillit bygger på ärlighet, välvilja samt förståelse och viljan att hjälpa, medan kontroll bygger på tvång; att den ena parten granskar, kollar, övervakar och behärskar den andra. Kontroll medför en känsla av ständig oro och bristen på ”andrum och svängrum” som alla människor behöver för att må bra.


Det är just denna ständiga oro som har vuxit sig stor bland breda grupper i dagens samhälle. Oron över att inte kunna klara sig ekonomiskt, att känna sig marginaliserad, att inte kunna få sin röst hörd och en ständigt malande oro för framtiden medför att många människor mår psykiskt dåligt.


Samhället består av alla människor som tillhör det och samhällets regler och lagar ska vara beskaffade så att alla dess invånare gagnas av välfärden. Vi behöver återskapa ett mer rättvist samhälle för alla och få tillbaka tilliten igen.

Blogginlägg 2024-03-21

Att skapa sig själv


När jag var yngre trodde jag att jag skulle hitta en man som kunde förverkliga mig. Att han skulle göra alla mina drömmar till verklighet. Vara som jag önskar och göra det jag önskar. Att han skulle hjälpa mig att skapa ”mig själv”, den ”jag” som jag ville vara. Så naiv jag var!


Sedan dess har jag lärt mig mycket av livet. Vuxit upp och blivit mer klok. Mer realistisk. Och fått massor av insikter.

Vad eller vem skapar en människa? Är det livet? Livets alla glädjeämnen och törnar? Är det vår härstamning och den familj vi föds in i? Är det våra gener som vi ärver? Eller är det ödet? Jag tror att det är en kombination av allt detta som gör att vi blir som vi blir och att vårt liv blir som den blir. Men jag tror även att våra gener har en avgörande roll i för hur vi hanterar olika situationer i livet och för de val vi gör.

Livet är inte alltid lätt. Inte för någon människa. För även om vi har tillräckligt med pengar råkar vi ut för besvärliga situationer i livet, sådant som pengar inte kan lösa. Sjukdom, dödsfall, gräl och osämja, våld eller krig. Alla kan råka ut för saker som är jobbiga och svåra att hantera.

Men vad är skillnaden på hur vi människor klarar oss i livet? Jag tror mycket handlar om vår inställning och om hur viktig vårt riktiga ”jag” är för oss. Och på hur känslosamma och empatiska vi är. Dessa saker ligger till grund för hur vi reagerar och agerar på olika situationer och även hur vi resonerar och handlar.

Många människor ”följer strömmen”. Gör ungefär som alla andra. För att passa in. Kanske de egentligen vill något annat men det är skönare att gotta sig ner i bekvämligheten att vara som de flesta och passa in i det allmänt vedertagna.

Men för vissa människor är deras ”riktiga jag” viktigare än att vara som alla andra. Dessa människor sticker ut. Klär sig ofta annorlunda. Tänker och tycker på sitt speciella sätt. och gör lite som de själv vill. Dessa människor är ofta konstnärer, entreprenörer eller uppfinnare.

Jag har från att länge ha tryckt ner mitt riktiga jag och följt strömmen, mer och mer lyssnat på min inre röst och min intuition. Börjat lyssna mer på vem jag är och på vad jag egentligen vill. Jag har börjat att prioritera saker som jag mår bra av istället för att bara göra som alla andra för att få pengar.

Min tid känns viktig för mig. Jag tänker mer på hur jag vill använda min tid, den tid jag har kvar. Vad som är viktigt för mig att uträtta i mitt liv.

Allt detta sammantaget har fört mig in på min egen väg. Till att vara kreativ på mitt eget sätt.  Att lyssna på mitt inre och förmedla mitt ”jag”. När jag lyssnar på ”mitt jag” skapar jag mer och mer ”mig själv”.

Och långsamt har jag insett att det är jag själv som skapar mig själv.

 

 

 

 

Blogginlägg 2024-03-15

Afternoon tea


Det dyraste teet jag hittills druckit var ett vitt te med besk eftersmak. Inte för att jag vill klaga på eftersmaken, den gav teet bryggd på blommor en spännande och långvarig smakupplevelse.

Och det var mer än teet som var en upplevelse. Teservisen från sent 1900-tal, med färgglada mönster av fyrkantiga figurer stod i kontrast till den skira tekannan i vitt porslin med gulddekor som kunde passa in i någon av Jane Austens storslagna romaner.

Rokokosoffan i röd sammet för två personer, som jag satt i vid väggen intill hörnet av rummet, utstrålade avmätt elegans inramad av de storblommiga tapeterna som gick ända upp till takets stuckaturer. Den pampiga rumspalmens mörkgröna blad kittlade till min kind ibland när jag lutade mig tillbaka i soffan.

Ett tyst sorl av röster hördes runtomkring från gästernas diskreta konversationer. Men dialogen vi hade var intressant och flytande, och trängde undan de andra ljuden. Färgerna, formerna, smakerna och orden flöt ihop och bildade något unikt och svårimiterat.

Allt blev en oförglömlig upplevelse. I efterhand kan jag med gott samvete konstatera att det var värt pengarna.

Blogginlägg 2024-03-14

Skaparkraften är inbygd i livet


Våren är den mest fantastiska årstid, tycker jag. Då kommer livet smygande tillbaka här på norra halvklotet. Allt som har varit täckt av snö och is tinar sakta upp och börjar leva igen när ljuset och värmen återvänder. Frön gror och trädens grönska börjar spira.

De flesta djuren ger liv åt sina ungar på våren. Det finns en instinkt i djuren att fortplanta sig och föra livet vidare. Fåglarna bygger sina bon och sjunger vackert för att markera sina revir. Däggdjurens ungar föds i undanskymda hålor eller i träddungar där de kan växa någorlunda i skydd. På våren finns det åter gott om föda för alla att livnära sig på.


I livet finns inbyggt en otrolig livskraft. När växter växer kan de ta sig upp på de märkligaste ställen. De kan spränga berg och betong, klamra sig fast på stenväggar eller leva på små ogästvänliga utrymmen nästan helt utan näring och vatten. Djuren kan leva på karga ställen och kamouflera sig för att smälta in i sin omgivning.


Ett förunderligt fenomen hos livet är att den återskapar sig själv. Av en enda liten befruktad cell kan det bildas en ny individ som innehåller biljontals celler. Och denna nya individ för med sig gener och får en ny, unik genkombination, så denna blir lik både modern och fadern.


Livet har denna magiska kraft och gnista som gör att frön kan börja gro och växa. Dessa små, till synes livlösa kapslar, som kan vänta i åratal på de gynnsamma förhållanden de behöver för att åter väckas till liv.


Allt som lever förändras. Med tiden växer det som lever och åldras sedan. Förändring är inbyggt i livet och denna förändring gör att samma individ ser olika ut under livets olika faser. Att vara samma men ändå annorlunda är också ett av livets förbryllande fenomen. Och denna förunderliga egenskap finns bara hos levande varelser.


Det är bara levande varelser som kan återskapa sig själv av en enda liten cell. Denna magiska skaparkraft och föränderlighet är inbyggt i själva livet. Och det är själva livet.




Blogginlägg 2024-03-01

Livets värde


Vad är livets värde? Hur mycket är livet värt? Dessa frågor är svåra att svara på.


Livets värde är inbyggt i själva livet. Bara det faktum att vi lever är helt fascinerande och alldeles fantastiskt. Att kunna njuta av allt det som våra sinnen uppfattar; att se, höra, lukta, smaka och känna. Mycket av livets värden åtnjuter vi just genom våra sinnen.


Livet är vackert. I alla fall för dem som kan leva sitt liv fritt och efter egen önskan. Det gäller oss människor men även andra levande varelser.


Varje levande varelse har ett egenvärde. Livets värde är inbyggt i det levande, i själva livet.

Livet skapar sig själv om och om igen. För just att leva och ge liv är principer som ingår i livet. I varje levande varelse finns ett inbyggt mål att föra sitt liv vidare.


I livet är den naturliga variationen inbyggd och denna variation blir större ju högre upp i den evolutionära ordningen en art befinner sig. Den naturliga variationens funktion är just att skapa en så stor variation som möjligt bland dess individer, detta för att underlätta artens överlevnad. Så variation och individers olikheter är något helt naturligt som behöver accepteras och bejakas.

 

Livet sköter sig själv. Det kan vi se på platser där vi människor inte finns närvarande. I urskogar, stäpper och tundror har livet sin gilla gång. Årstiderna följer varandra och livets cykler upprepas gång på gång.


Livet är något unikt och skört. Tänk på att det är lätt att ta bort liv, men omöjligt att återskapa.


Trots den naturvetenskapliga disciplinens stora kunskapsutveckling kan vi människor inte ens skapa en enda liten levande cell. Detta för att till och med en enda liten cell är så komplicerad och komplex i sin beskaffenhet att den är omöjlig att skapa. Tänk att det i en enda cell fortgår 6 miljarder kemiska reaktioner bara under en sekund!


Det är viktigt att tänka på att ha respekt för livet. Och att respektera även andra levande varelsers liv. Att tänka att deras liv också är lika värdefullt för dem som vårt liv är för oss.


För alla levande varelser får sitt liv bara en gång. En individ lever bara en gång. Har denne mist sitt liv så är den individen borta för alltid. Det är viktigt att ha detta faktum i åtanke.


Men en sak är säker: livet kan inte värderas i pengar. För att liv och pengar är helt olika värdegrunder. Den ena har skapat sig själv och återskapas av sig själv, den andra har vi människor skapat. Den ena har ett inbyggt värde i sig själv, den andra har ett inbyggt värde i de valörer vi människor bygger in i dem. Den ena kan inte skapas av oss, den andra kan vi trycka upp i massor.

 

Blogginlägg 2024-02-19

Fantastiska Gran Canaria!


Som en markering för att något nytt kommer in i mitt liv reste jag till Gran Canaria. Att resa, se och uppleva nytt är det bästa sättet för att aktivera våra sinnen. Nya positiva intryck gör att vi föds på nytt.

Med sol, värme och fantastisk natur booztras våra energidepåer. Våra kroppar behöver solljus, egentilgen varje dag, för att laddas på nytt.

Vi behöver leva och känna oss levande varje dag och ta vara på våra liv...

Blogginlägg 2024-02-12

Det är möjligheterna som gör livet oändligt

Möjligheter öppnar upp livet. Ger vägen ett perspektiv. Ingjuter en vetskap om att det finns mer. Att det alltid kommer att finnas mer. Och att vart vi än står, finns det oändliga runtom oss...

Möjligheterna ger oss vägledning i vårt eget universum. För det finns alltid något att välja, något att rikta sig till och gå mot.

Det är alltid du som väljer. Valen är dina. Och valen du gör formar ditt liv.

Om du vill, öppnar du upp mer. Då får du ännu fler möjligheter och ett ännu friare liv. Och möjligheten att ändra på något finns alltid där för dig och för oss alla...


unsplash